Hyviä harjoituksia alavartalon lihaksille: Kyykyt ja askelkyykyt

Alavartalon lihasten vahvistaminen on tärkeää sekä urheilijoille että tavallisille kuntoilijoille. Vahvat alavartalon lihakset parantavat liikkuvuutta, tasapainoa ja voimaa, mikä auttaa ehkäisemään vammoja ja parantamaan suorituskykyä. Tässä artikkelissa käymme läpi joitakin tehokkaita harjoituksia alavartalon lihaksille.

Kyykyt

Kyykyt ovat yksi parhaista harjoituksista alavartalon lihaksille, sillä ne aktivoivat useita lihasryhmiä samanaikaisesti, kuten reidet, pakarat ja pohkeet.

 • Peruskyykky: Seiso jalat hartioiden leveydellä ja laskeudu alas ikään kuin istuisit tuolille. Pidä selkä suorana ja polvet linjassa varpaiden kanssa.
 • Sumokyykky: Seiso jalat leveämmällä kuin hartioiden leveys ja käännä varpaat ulospäin. Laskeudu alas pitäen polvet ja varpaat samassa linjassa.
 • Pistoolikyykky: Tämä on yksijalkainen kyykky, joka vaatii hyvää tasapainoa ja voimaa. Seiso yhdellä jalalla ja laskeudu alas pitäen toinen jalka suorana edessäsi.

Askelkyykyt

Askelkyykyt ovat erinomainen tapa vahvistaa reisiä, pakaroita ja pohkeita. Ne myös parantavat tasapainoa ja koordinaatiota.

 • Perusaskelkyykky: Astu eteenpäin yhdellä jalalla ja laskeudu alas, kunnes molemmat polvet ovat 90 asteen kulmassa. Palaa alkuasentoon ja toista toisella jalalla.
 • Bulgarialainen askelkyykky: Aseta toinen jalka korokkeelle takanasi ja laskeudu alas yhdellä jalalla. Tämä harjoitus kohdistuu erityisesti etureisiin ja pakaroihin.
 • Askelkyykky taakse: Astu taaksepäin yhdellä jalalla ja laskeudu alas, kunnes molemmat polvet ovat 90 asteen kulmassa. Palaa alkuasentoon ja toista toisella jalalla.

Maastavedot

Maastavedot ovat loistava harjoitus, joka vahvistaa koko alavartaloa, erityisesti takareisiä, pakaroita ja alaselkää.

 • Perusmaastaveto: Seiso jalat hartioiden leveydellä ja pidä tankoa molemmin käsin. Nosta tanko ylös pitäen selkä suorana ja jalat hieman koukussa.
 • Romanialainen maastaveto: Tämä variaatio kohdistuu erityisesti takareisiin. Pidä tankoa edessäsi ja laskeudu alas pitäen jalat lähes suorina.
 • Yhden jalan maastaveto: Tämä harjoitus parantaa tasapainoa ja vahvistaa takareisiä ja pakaroita. Seiso yhdellä jalalla ja laskeudu alas pitäen toinen jalka suorana takanasi.

Lisäharjoituksia

Seuraavat harjoitukset täydentävät edellä mainittuja liikkeitä ja auttavat vahvistamaan alavartalon lihaksia monipuolisesti.

 1. Jalkaprässi: Tämä laiteharjoitus kohdistuu erityisesti reisiin ja pakaroihin. Säädä laite itsellesi sopivaksi ja työnnä painoa jaloilla.
 2. Reiden koukistus: Tämä laiteharjoitus vahvistaa erityisesti takareisiä. Istu laitteessa ja koukista jalat painoa vasten.
 3. Reiden ojennus: Tämä laiteharjoitus kohdistuu etureisiin. Istu laitteessa ja ojenna jalat suoriksi painoa vasten.

Muista aina lämmitellä ennen harjoituksia ja venytellä niiden jälkeen. Oikea tekniikka on tärkeää vammojen välttämiseksi, joten tarvittaessa kysy neuvoa ammattilaiselta. Lisää tietoa alavartalon lihasharjoituksista löydät esimerkiksi täältä ja täältä.

Hei, olen Tapio Kauranen. Olen yrittäjä, koodari ja internet-markkinointiammattilainen. Perustin tämän sivuston, koska näin tarvetta suomalaisille ilmaisille saliohjelmille.

Henkilökohtainen kehitys, Kuntoilu ja liikunta, Tavoitteiden asettaminen, Terveys ja hyvinvointi

Kuinka rakentaa tehokas treeniohjelma: Asiantuntijan vinkit

Kuntosaliharjoittelu, Liikunta, Terveys ja hyvinvointi

Miten aloittaa kuntosaliharjoittelu: Asiantuntijan vinkit aloittelijoille

Kuntoilu, Liikunta, Terveys ja hyvinvointi, Treeniohjelmat

Kuinka monta kertaa viikossa kannattaa treenata: 3-5…