Kuinka paljon aikaa tulisi käyttää venyttelyyn: 10-30 minuuttia päivässä

Venyttely on tärkeä osa liikuntarutiinia, joka auttaa parantamaan liikkuvuutta, vähentämään lihasjännitystä ja ehkäisemään vammoja. Mutta kuinka paljon aikaa tulisi käyttää venyttelyyn? Tässä artikkelissa käsittelemme suosituksia ja parhaita käytäntöjä venyttelyn suhteen.

Venyttelyn merkitys

Venyttelyllä on monia hyötyjä, kuten:

 • Parantunut liikkuvuus ja joustavuus
 • Vähentynyt lihasjännitys ja kipu
 • Parantunut verenkierto
 • Vähentynyt loukkaantumisriski
 • Parantunut urheilusuorituskyky

Kuinka paljon aikaa tulisi käyttää venyttelyyn?

Yleiset suositukset venyttelyyn käytettävästä ajasta vaihtelevat hieman riippuen lähteestä ja yksilön tarpeista. Tässä on muutamia yleisiä ohjeita:

 1. Päivittäinen venyttely: Useimmat asiantuntijat suosittelevat venyttelyä päivittäin tai ainakin useita kertoja viikossa. Tämä auttaa ylläpitämään ja parantamaan liikkuvuutta.
 2. Venyttelyn kesto: Yksittäisen venytyksen tulisi kestää noin 15-30 sekuntia. Tämä aika riittää lihaksen rentoutumiseen ja venymiseen. Toista jokainen venytys 2-4 kertaa.
 3. Kokonaisaika: Kokonaisuudessaan venyttelyyn tulisi käyttää noin 10-20 minuuttia päivässä. Tämä aika riittää kattamaan tärkeimmät lihasryhmät ja parantamaan yleistä liikkuvuutta.

Venyttelyn tyypit

On olemassa erilaisia venyttelytyyppejä, joista jokaisella on omat hyötynsä:

 • Dynaaminen venyttely: Tämä venyttelytyyppi sisältää liikkuvia venytyksiä, jotka valmistavat kehoa fyysiseen suoritukseen. Dynaaminen venyttely on erityisen hyödyllistä ennen harjoittelua.
 • Staattinen venyttely: Tämä venyttelytyyppi sisältää paikallaan pysyviä venytyksiä, jotka pidetään tietyssä asennossa 15-30 sekuntia. Staattinen venyttely on hyödyllistä harjoittelun jälkeen, kun lihakset ovat lämpimät.
 • PNF-venyttely (Proprioceptive Neuromuscular Facilitation): Tämä venyttelytyyppi yhdistää staattisen venyttelyn ja lihasten supistumisen. Se on tehokas tapa parantaa liikkuvuutta ja joustavuutta.

Yhteenveto

Venyttely on olennainen osa liikuntarutiinia, joka auttaa parantamaan liikkuvuutta, vähentämään lihasjännitystä ja ehkäisemään vammoja. Yleisesti suositellaan venyttelyä päivittäin tai useita kertoja viikossa, käyttäen noin 10-20 minuuttia päivässä. Yksittäisen venytyksen tulisi kestää 15-30 sekuntia ja toistua 2-4 kertaa. Muista sisällyttää sekä dynaamista että staattista venyttelyä harjoituksiisi.

Lisätietoja venyttelyn hyödyistä ja suosituksista voit lukea esimerkiksi seuraavista lähteistä:
Terveyskirjasto
Mayo Clinic
Healthline

Hei, olen Tapio Kauranen. Olen yrittäjä, koodari ja internet-markkinointiammattilainen. Perustin tämän sivuston, koska näin tarvetta suomalaisille ilmaisille saliohjelmille.

Harjoittelu, Kuntoilu, Liikunta, Terveys

Mitä eroa on aerobisen ja anaerobisen harjoittelun…

Kuntoilu, Painonhallinta, Terveys

Miten kuntosaliharjoittelu auttaa painonpudotuksessa?

Ajanvietto, Liikunta, Päivärytmi, Terveys

Onko parempi treenata aamulla vai illalla?: Riippuu…