Mikä on oikea tapa suorittaa lämmittely ennen treeniä: Vinkit ja ohjeet

Oikea tapa suorittaa lämmittely ennen treeniä on tärkeä osa harjoitusrutiinia, joka auttaa valmistamaan kehon fyysiseen rasitukseen ja vähentää loukkaantumisriskiä. Lämmittely parantaa verenkiertoa, lisää lihasten joustavuutta ja valmistaa mielen tulevaan harjoitukseen. Tässä artikkelissa käymme läpi, miten suorittaa tehokas lämmittely ennen treeniä.

Miksi lämmittely on tärkeää?

Lämmittelyn tarkoituksena on nostaa kehon lämpötilaa, parantaa lihasten ja nivelten liikkuvuutta sekä valmistaa sydän- ja verenkiertoelimistöä tulevaan rasitukseen. Hyvin suoritettu lämmittely voi myös parantaa suorituskykyä ja vähentää loukkaantumisriskiä.

Tehokkaan lämmittelyn vaiheet

Tehokas lämmittely koostuu yleensä kolmesta päävaiheesta: yleislämmittelystä, dynaamisesta venyttelystä ja lajikohtaisesta lämmittelystä.

1. Yleislämmittely

Yleislämmittelyssä keskitytään nostamaan kehon lämpötilaa ja lisäämään verenkiertoa. Tämä voidaan tehdä esimerkiksi kevyellä aerobisen liikunnan muodolla, kuten:

 • Hölkkä
 • Reipas kävely
 • Pyöräily
 • Hyppynaru

Yleislämmittelyn tulisi kestää noin 5-10 minuuttia, ja sen aikana kehon lämpötilan tulisi nousta ja hengityksen kiihtyä hieman.

2. Dynaaminen venyttely

Dynaaminen venyttely tarkoittaa liikkuvuusharjoituksia, jotka valmistavat lihaksia ja niveliä tulevaan rasitukseen. Dynaamiset venytykset ovat liikkeitä, jotka suoritetaan hallitusti ja jatkuvasti, kuten:

 • Jalkojen heilautukset
 • Kyykkykävely
 • Askelkyykyt
 • Käsien pyörittely

Dynaaminen venyttely auttaa parantamaan liikkuvuutta ja aktivoimaan lihaksia, mikä on erityisen tärkeää ennen voimaharjoittelua tai urheilusuoritusta.

3. Lajikohtainen lämmittely

Lajikohtaisessa lämmittelyssä keskitytään niihin lihasryhmiin ja liikkeisiin, joita tuleva harjoitus vaatii. Tämä voi sisältää esimerkiksi:

 • Kevyet painonnostoliikkeet ennen voimaharjoittelua
 • Tekniikkaharjoitukset ennen juoksulenkkiä
 • Lyhyet spurtit ennen jalkapallopeliä

Lajikohtainen lämmittely auttaa varmistamaan, että keho on valmis juuri siihen suoritukseen, joka on edessä.

Yhteenveto

Oikea tapa suorittaa lämmittely ennen treeniä koostuu yleislämmittelystä, dynaamisesta venyttelystä ja lajikohtaisesta lämmittelystä. Näiden vaiheiden avulla voit parantaa suorituskykyäsi, vähentää loukkaantumisriskiä ja valmistaa kehosi ja mielesi tulevaan harjoitukseen. Muista, että lämmittely on olennainen osa jokaista treeniä, joten älä jätä sitä väliin!

Lue lisää lämmittelystä ja sen hyödyistä Terveyskirjastosta ja UKK-instituutin sivuilta.

Hei, olen Tapio Kauranen. Olen yrittäjä, koodari ja internet-markkinointiammattilainen. Perustin tämän sivuston, koska näin tarvetta suomalaisille ilmaisille saliohjelmille.

Harjoittelu, Kuntoilu, Liikunta, Terveys

Mitä eroa on aerobisen ja anaerobisen harjoittelun…

Kuntosaliharjoittelu, Liikunta, Ravitsemus, Terveys

Oikea ravitsemus kuntosaliharjoitteluun: Proteiini ja hiilihydraatit

Liikunta, Mielenterveys, Terveys, Treenaaminen

Mitä tehdä, jos kokee henkistä stressiä treenaamisen…