Eristävät vs. moninivelliikkeet: Mitä eroa niillä on?

Kun aloitat kuntosaliharjoittelun tai haluat kehittää treeniohjelmaasi, on tärkeää ymmärtää eristävien ja moninivelliikkeiden erot. Molemmilla liikkeillä on omat etunsa ja ne palvelevat erilaisia tarkoituksia. Tässä artikkelissa käymme läpi, mitä eroa on eristävillä ja moninivelliikkeillä, ja miten voit hyödyntää niitä omassa harjoittelussasi.

Mitä ovat eristävät liikkeet?

Eristävät liikkeet ovat harjoituksia, jotka kohdistuvat yhteen lihasryhmään tai lihakseen. Näissä liikkeissä käytetään yleensä vain yhtä niveltä, mikä mahdollistaa tarkemman lihaksen eristämisen ja aktivoimisen. Eristävät liikkeet ovat erityisen hyödyllisiä, kun haluat kehittää tiettyä lihasryhmää tai korjata lihasepätasapainoa.

 • Esimerkkejä eristävistä liikkeistä:
 • Hauiskääntö
 • Reiden ojennus
 • Vipunostot sivulle
 • Ristikkäistalja

Mitä ovat moninivelliikkeet?

Moninivelliikkeet ovat harjoituksia, jotka aktivoivat useita lihasryhmiä ja niveliä samanaikaisesti. Nämä liikkeet ovat yleensä monimutkaisempia ja vaativat enemmän koordinaatiota ja voimaa. Moninivelliikkeet ovat tehokkaita, kun haluat kehittää kokonaisvaltaista voimaa ja lihasmassaa.

 • Esimerkkejä moninivelliikkeistä:
 • Kyykky
 • Maastaveto
 • Penkkipunnerrus
 • Leuanveto

Eristävien ja moninivelliikkeiden erot

Vaikka molemmat liikkeet ovat tärkeitä osia monipuolista harjoitusohjelmaa, niillä on selkeitä eroja:

 1. Lihasaktivaatio: Eristävät liikkeet kohdistuvat yhteen lihasryhmään, kun taas moninivelliikkeet aktivoivat useita lihasryhmiä.
 2. Nivelen käyttö: Eristävissä liikkeissä käytetään yleensä vain yhtä niveltä, kun taas moninivelliikkeissä käytetään useita niveliä.
 3. Harjoituksen monimutkaisuus: Moninivelliikkeet ovat yleensä monimutkaisempia ja vaativat enemmän koordinaatiota ja tekniikkaa.
 4. Voimantuotto: Moninivelliikkeet mahdollistavat suurempien painojen käytön, mikä voi johtaa suurempaan voimantuottoon ja lihasmassan kasvuun.
 5. Kuntoutus ja lihasepätasapaino: Eristävät liikkeet ovat hyödyllisiä kuntoutuksessa ja lihasepätasapainon korjaamisessa, koska ne mahdollistavat tarkemman lihaksen eristämisen.

Yhteenveto

Eristävillä ja moninivelliikkeillä on omat paikkansa tehokkaassa harjoitusohjelmassa. Eristävät liikkeet ovat hyödyllisiä, kun haluat kohdistaa tiettyyn lihasryhmään tai korjata lihasepätasapainoa. Moninivelliikkeet puolestaan ovat tehokkaita, kun haluat kehittää kokonaisvaltaista voimaa ja lihasmassaa. Yhdistämällä molempia liiketyyppejä voit luoda monipuolisen ja tasapainoisen harjoitusohjelman, joka vastaa omia tavoitteitasi.

Lähteet:
T-Nation: Compound vs. Isolation Exercises
Bodybuilding.com: Compound vs. Isolation Exercises

Hei, olen Tapio Kauranen. Olen yrittäjä, koodari ja internet-markkinointiammattilainen. Perustin tämän sivuston, koska näin tarvetta suomalaisille ilmaisille saliohjelmille.

Harjoittelu, Kuntoilu, Liikunta, Terveys

Mitä eroa on aerobisen ja anaerobisen harjoittelun…

Hyvinvointi, Liikunta, Terveys

Kuinka paljon aikaa tulisi käyttää venyttelyyn: 10-30…

Kuntoilu, Painonhallinta, Terveys

Miten kuntosaliharjoittelu auttaa painonpudotuksessa?