Kuinka paljon vettä pitäisi juoda päivittäin: Suositus 2-3 litraa

Veden juominen on elintärkeää kehon toiminnan kannalta. Mutta kuinka paljon vettä pitäisi juoda päivittäin? Tämä kysymys on monimutkainen, sillä tarvittava veden määrä voi vaihdella yksilöittäin ja riippuu monista tekijöistä, kuten iästä, sukupuolesta, fyysisestä aktiivisuudesta ja ympäristöolosuhteista. Tässä artikkelissa käsittelemme yleisiä suosituksia ja tekijöitä, jotka vaikuttavat päivittäiseen veden tarpeeseen.

Yleiset suositukset

Yleisesti suositellaan, että aikuiset juovat noin 2-3 litraa vettä päivittäin. Tämä vastaa noin 8-12 lasillista vettä. Tässä muutamia yleisiä suosituksia:

 • Miehet: Noin 3 litraa (13 lasillista) päivässä
 • Naiset: Noin 2,2 litraa (9 lasillista) päivässä

Nämä suositukset sisältävät kaiken nesteen, joka saadaan juomista ja ruoasta. On tärkeää huomata, että noin 20% päivittäisestä nesteen saannista tulee ruoasta, erityisesti hedelmistä ja vihanneksista.

Tekijät, jotka vaikuttavat veden tarpeeseen

Veden tarve voi vaihdella huomattavasti eri tekijöiden mukaan. Tässä muutamia keskeisiä tekijöitä:

 1. Fyysinen aktiivisuus: Aktiiviset ihmiset, erityisesti ne, jotka harrastavat liikuntaa, tarvitsevat enemmän vettä korvatakseen hikoilun aiheuttaman nestehukan.
 2. Ympäristöolosuhteet: Kuuma ja kostea ilmasto lisää hikoilua ja siten veden tarvetta. Myös kylmässä ilmastossa keho voi menettää nestettä hengityksen kautta.
 3. Terveydentila: Sairaudet, kuten kuume, oksentelu ja ripuli, voivat lisätä nesteen tarvetta. Myös tietyt sairaudet, kuten diabetes, voivat vaikuttaa veden tarpeeseen.
 4. Raskaus ja imetys: Raskaana olevat ja imettävät naiset tarvitsevat enemmän vettä ylläpitääkseen sekä oman että lapsen nestetasapainon.

Veden juomisen hyödyt

Riittävä veden juominen tarjoaa monia terveyshyötyjä, kuten:

 • Parantaa fyysistä suorituskykyä
 • Edistää kognitiivista toimintaa ja keskittymiskykyä
 • Auttaa ruoansulatuksessa ja ehkäisee ummetusta
 • Ylläpitää ihon terveyttä ja kosteutta
 • Auttaa kehoa poistamaan myrkkyjä

Kuinka tietää, juoko tarpeeksi vettä?

Paras tapa varmistaa, että juot tarpeeksi vettä, on kuunnella kehoasi. Jano on luonnollinen merkki siitä, että kehosi tarvitsee nestettä. Lisäksi virtsan väri voi olla hyvä indikaattori: vaalea ja kirkas virtsa viittaa riittävään nesteytykseen, kun taas tumma virtsa voi olla merkki nestehukasta.

Lisätietoja veden juomisesta ja sen terveyshyödyistä löydät seuraavista lähteistä:

Hei, olen Tapio Kauranen. Olen yrittäjä, koodari ja internet-markkinointiammattilainen. Perustin tämän sivuston, koska näin tarvetta suomalaisille ilmaisille saliohjelmille.

Harjoittelu, Kuntoilu, Liikunta, Terveys

Mitä eroa on aerobisen ja anaerobisen harjoittelun…

Hyvinvointi, Liikunta, Terveys

Kuinka paljon aikaa tulisi käyttää venyttelyyn: 10-30…

Kuntoilu, Painonhallinta, Terveys

Miten kuntosaliharjoittelu auttaa painonpudotuksessa?