Kuinka treenata eri kuntotasojen mukaan: Vinkit aloittelijoille ja edistyneille

Kun aloitat treenaamisen tai haluat kehittää nykyistä harjoitteluasi, on tärkeää ottaa huomioon oma kuntotaso. Eri kuntotasot vaativat erilaisia lähestymistapoja, jotta harjoittelu olisi tehokasta ja turvallista. Tässä artikkelissa käsittelemme, kuinka treenata eri kuntotasojen mukaan.

Aloittelijat

Aloittelijoille on tärkeää keskittyä perusasioihin ja rakentaa vahva pohja. Tässä muutamia vinkkejä aloittelijoille:

 • Aloita kevyesti: Älä yritä tehdä liikaa liian nopeasti. Aloita kevyillä harjoituksilla ja lisää intensiteettiä vähitellen.
 • Monipuolisuus: Sisällytä harjoitusohjelmaasi erilaisia liikuntamuotoja, kuten kävelyä, pyöräilyä ja kehonpainoharjoituksia.
 • Lepo ja palautuminen: Muista antaa kehollesi aikaa palautua. Lepopäivät ovat yhtä tärkeitä kuin itse harjoittelu.
 • Tekniikka: Keskity oikeaan suoritustekniikkaan, jotta vältät loukkaantumiset ja saat parhaan hyödyn harjoittelusta.

Keskitaso

Keskitasolla olevat harjoittelijat ovat jo saavuttaneet peruskunnon ja voivat alkaa haastaa itseään enemmän. Tässä muutamia vinkkejä keskitasoisille:

 • Lisää intensiteettiä: Voit alkaa lisätä harjoitusten intensiteettiä esimerkiksi lisäämällä painoja tai tekemällä intervalliharjoituksia.
 • Monipuolisuus: Kokeile uusia liikuntamuotoja ja harjoituksia, jotta harjoittelu pysyy mielenkiintoisena ja monipuolisena.
 • Tavoitteet: Aseta itsellesi selkeitä tavoitteita, kuten juoksumatkan pidentäminen tai tietyn painon nostaminen.
 • Palautuminen: Muista edelleen palautumisen tärkeys. Hyvä uni, venyttely ja kehonhuolto ovat avainasemassa.

Edistynyt taso

Edistyneille harjoittelijoille, jotka ovat jo saavuttaneet korkean kuntotason, on tärkeää keskittyä hienosäätöön ja jatkuvaan kehitykseen. Tässä muutamia vinkkejä edistyneille:

 • Periodisointi: Jaa harjoitusohjelmasi eri jaksoihin, joissa keskitytään eri osa-alueisiin, kuten voimaan, kestävyyteen ja nopeuteen.
 • Erikoistekniikat: Kokeile erilaisia erikoistekniikoita, kuten supersarjoja, pudotussarjoja ja plyometrisiä harjoituksia.
 • Ravitsemus: Kiinnitä erityistä huomiota ravitsemukseen ja varmista, että saat riittävästi proteiinia, hiilihydraatteja ja rasvoja.
 • Seuranta: Pidä kirjaa harjoituksistasi ja edistymisestäsi. Tämä auttaa sinua näkemään, mikä toimii ja missä on parantamisen varaa.

Yhteenveto

Treenaaminen eri kuntotasojen mukaan vaatii erilaista lähestymistapaa. Aloittelijoiden tulisi keskittyä perusasioihin ja tekniikkaan, keskitasoiset voivat lisätä intensiteettiä ja monipuolisuutta, ja edistyneet voivat hyödyntää erikoistekniikoita ja periodisointia. Muista aina kuunnella kehoasi ja antaa sille aikaa palautua.

Lisätietoja ja lähteitä voit löytää seuraavista linkeistä:

Hei, olen Tapio Kauranen. Olen yrittäjä, koodari ja internet-markkinointiammattilainen. Perustin tämän sivuston, koska näin tarvetta suomalaisille ilmaisille saliohjelmille.

Harjoittelu, Kuntoilu, Liikunta, Terveys

Mitä eroa on aerobisen ja anaerobisen harjoittelun…

Hyvinvointi, Liikunta, Terveys

Kuinka paljon aikaa tulisi käyttää venyttelyyn: 10-30…

Kuntoilu, Painonhallinta, Terveys

Miten kuntosaliharjoittelu auttaa painonpudotuksessa?