Mitä on Jain-ruokavalio?: Kasvisruokavalio ilman juuria

Jain-ruokavalio on osa jainalaisuuden uskonnollista ja filosofista perinnettä, joka korostaa väkivallattomuutta (ahimsa) ja kunnioitusta kaikkia eläviä olentoja kohtaan. Tämä ruokavalio on yksi maailman tiukimmista kasvisruokavalioista ja sillä on syvällinen merkitys jainalaisille. Tässä artikkelissa käsittelemme Jain-ruokavalion perusperiaatteita, sallittuja ja kiellettyjä ruokia sekä sen terveysvaikutuksia.

Jain-ruokavalion perusperiaatteet

Jain-ruokavalio perustuu jainalaisuuden keskeisiin periaatteisiin, joista tärkein on ahimsa eli väkivallattomuus. Tämä tarkoittaa, että ruokavaliossa vältetään kaikkia eläinperäisiä tuotteita ja pyritään minimoimaan vahinko myös kasveille ja pieneliöille. Jainalaiset uskovat, että kaikki elävät olennot, mukaan lukien kasvit ja mikro-organismit, ovat sieluja, jotka ansaitsevat kunnioitusta ja suojelua.

Sallitut ja kielletyt ruoat

Jain-ruokavalio on erittäin tarkka siitä, mitä ruokia voidaan syödä ja mitä ei. Tässä on yleiskatsaus sallituista ja kielletyistä ruoista:

 • Sallitut ruoat:
  • Kaikki kasvikset, paitsi juurekset
  • Hedelmät
  • Palkokasvit ja pavut
  • Viljat ja siemenet
  • Maitotuotteet (joissakin jainalaisuuden suuntauksissa)
 • Kielletyt ruoat:
  • Kaikki eläinperäiset tuotteet, mukaan lukien liha, kala ja munat
  • Juurekset, kuten perunat, sipulit ja valkosipulit, koska niiden korjaaminen vahingoittaa maaperän mikro-organismeja
  • Fermentoidut ruoat, kuten alkoholi ja etikka
  • Hunaja, koska sen kerääminen vahingoittaa mehiläisiä

Jain-ruokavalion terveysvaikutukset

Jain-ruokavalio voi tarjota monia terveyshyötyjä, mutta se vaatii myös huolellista suunnittelua, jotta kaikki tarvittavat ravintoaineet saadaan. Tässä on joitakin terveysvaikutuksia:

 1. Vähentynyt riski kroonisiin sairauksiin: Kasvisruokavalio, joka sisältää runsaasti hedelmiä, vihanneksia ja palkokasveja, voi auttaa vähentämään sydänsairauksien, diabeteksen ja joidenkin syöpien riskiä.
 2. Painonhallinta: Jain-ruokavalio on yleensä vähäkalorinen ja runsaskuituinen, mikä voi auttaa painonhallinnassa.
 3. Ravintoaineiden saanti: Vaikka Jain-ruokavalio voi olla ravitseva, on tärkeää varmistaa riittävä proteiinin, raudan, kalsiumin, B12-vitamiinin ja D-vitamiinin saanti, jotka voivat olla haasteellisia tiukassa kasvisruokavaliossa.

Yhteenveto

Jain-ruokavalio on syvällisesti juurtunut jainalaisuuden periaatteisiin ja tarjoaa monia terveyshyötyjä, mutta se vaatii huolellista suunnittelua ja tietoa ravitsemuksesta. Tämä ruokavalio on esimerkki siitä, miten uskonnolliset ja filosofiset periaatteet voivat vaikuttaa ruokavalintoihin ja elämäntapaan.

Lisätietoja Jain-ruokavaliosta voit lukea esimerkiksi täältä ja täältä.

Hei, olen Tapio Kauranen. Olen yrittäjä, koodari ja internet-markkinointiammattilainen. Perustin tämän sivuston, koska näin tarvetta suomalaisille ilmaisille saliohjelmille.

Kommentoi

Sinun täytyy kirjautua sisään kommentoidaksesi.

Jainismi, Ruokavalio

Jain-ruokavalion hyödyt: Terveys ja eettisyys yhdistyvät

Erikoisruokavaliot, Ruokavalio, Terveys

Jain-ruokavalion vaarat: Mitä sinun tulee tietää?

Mayo Clinic -ruokavalio, Ruokavalio, Terveys

Mayo Clinic -ruokavalion hyödyt: Terveys ja painonhallinta