Mitä tarkoittaa "cutting" ja "bulking"?: Selitys ja vinkit

Kun puhutaan kehonrakennuksesta ja fitnessistä, termit ”cutting” ja ”bulking” ovat yleisesti käytettyjä. Nämä termit viittaavat kahteen erilaiseen ruokavalio- ja harjoittelustrategiaan, joita käytetään kehon koostumuksen muokkaamiseen. Tässä artikkelissa selitämme, mitä nämä termit tarkoittavat ja miten niitä sovelletaan käytännössä.

Mitä on ”bulking”?

”Bulking” tarkoittaa lihasmassan kasvattamista. Tämä vaihe sisältää yleensä kalorien ylijäämän, mikä tarkoittaa, että syöt enemmän kaloreita kuin kulutat. Tavoitteena on tarjota keholle riittävästi ravintoaineita lihasten kasvattamiseksi ja voiman lisäämiseksi.

  • Ruokavalio: Bulking-vaiheessa ruokavalio on yleensä runsas proteiinin, hiilihydraattien ja rasvojen suhteen. Proteiini on erityisen tärkeää lihasten korjaamiseksi ja kasvattamiseksi.
  • Harjoittelu: Harjoittelu keskittyy yleensä raskaisiin painoihin ja matalampiin toistomääriin, mikä stimuloi lihaskasvua.

Bulking-vaiheessa on tärkeää seurata kehon rasvaprosenttia, sillä liiallinen kalorien saanti voi johtaa ei-toivottuun rasvan kertymiseen. Tämän vuoksi monet kehonrakentajat ja fitness-harrastajat seuraavat tarkasti ruokavaliotaan ja harjoitteluaan.

Mitä on ”cutting”?

”Cutting” tarkoittaa kehon rasvan vähentämistä samalla säilyttäen mahdollisimman paljon lihasmassaa. Tämä vaihe sisältää yleensä kalorien alijäämän, mikä tarkoittaa, että kulutat enemmän kaloreita kuin syöt. Tavoitteena on vähentää kehon rasvaprosenttia ja saada lihakset näkyviin.

  • Ruokavalio: Cutting-vaiheessa ruokavalio on yleensä vähäkalorinen, mutta proteiinipitoisuus pidetään korkeana lihasmassan säilyttämiseksi. Hiilihydraattien ja rasvojen määrää voidaan vähentää.
  • Harjoittelu: Harjoittelu voi sisältää enemmän kardiovaskulaarista liikuntaa rasvanpolton tehostamiseksi, mutta myös voimaharjoittelu on tärkeää lihasmassan säilyttämiseksi.

Cutting-vaiheessa on tärkeää olla kärsivällinen ja seurata edistymistä tarkasti, sillä liian nopea painonpudotus voi johtaa lihasmassan menetykseen.

Yhteenveto

Bulking ja cutting ovat kaksi keskeistä strategiaa kehonrakennuksessa ja fitnessissä. Bulking-vaiheessa keskitytään lihasmassan kasvattamiseen kalorien ylijäämän avulla, kun taas cutting-vaiheessa pyritään vähentämään kehon rasvaprosenttia kalorien alijäämän avulla. Molemmat vaiheet vaativat tarkkaa ruokavalion ja harjoittelun seurantaa optimaalisten tulosten saavuttamiseksi.

Lisätietoja aiheesta voit lukea esimerkiksi seuraavista lähteistä:
Bodybuilding.com: Bulking vs. Cutting
Healthline: Bulking vs. Cutting

Hei, olen Tapio Kauranen. Olen yrittäjä, koodari ja internet-markkinointiammattilainen. Perustin tämän sivuston, koska näin tarvetta suomalaisille ilmaisille saliohjelmille.

Painonhallinta, Painonpudotus, Proteiini, Ravitsemus

Kuinka paljon proteiinia tarvitaan painonpudotuksessa: Vastaus

Kalorit, Ravitsemus, Terveys

Kuinka paljon kaloreita pitäisi syödä päivittäin: Suositukset

Rasvat, Ravitsemus, Ravitsemus, Terveys

Kuinka tärkeää on rasvan saanti ravitsemuksessa: Erittäin…