Alkalinen ruokavalio: Mitä se on ja miten se toimii?

Alkalinen ruokavalio on ruokavalio, joka keskittyy syömään ruokia, jotka vaikuttavat kehon pH-tasapainoon ja pyrkivät tekemään siitä emäksisemmän. Tämä ruokavalio perustuu ajatukseen, että tietyt ruoat voivat vaikuttaa kehon happo-emästasapainoon ja siten parantaa terveyttä. Alkalisen ruokavalion kannattajat uskovat, että emäksisempi keho voi auttaa ehkäisemään sairauksia ja parantamaan yleistä hyvinvointia.

Mitä on alkalinen ruokavalio?

Alkalinen ruokavalio keskittyy pääasiassa kasvipohjaisiin ruokiin, kuten vihanneksiin, hedelmiin, pähkinöihin ja siemeniin. Se pyrkii välttämään happamoittavia ruokia, kuten lihaa, maitotuotteita, jalostettuja elintarvikkeita ja sokeria. Ruokavalion perusperiaate on, että tietyt ruoat voivat vaikuttaa kehon pH-tasapainoon, ja emäksisempi ruokavalio voi auttaa ylläpitämään terveyttä ja ehkäisemään sairauksia.

Alkalisen ruokavalion hyödyt

 • Parantunut ruoansulatus: Alkalinen ruokavalio sisältää runsaasti kuitua, mikä voi auttaa parantamaan ruoansulatusta ja ehkäisemään ummetusta.
 • Vähentynyt tulehdus: Monet alkalisen ruokavalion ruoka-aineet, kuten vihannekset ja hedelmät, sisältävät antioksidantteja ja muita tulehdusta vähentäviä yhdisteitä.
 • Parempi luuston terveys: Alkalinen ruokavalio voi auttaa ylläpitämään luuston terveyttä vähentämällä kehon happokuormaa, mikä voi vähentää kalsiumin menetystä luista.
 • Painonhallinta: Alkalinen ruokavalio sisältää yleensä vähemmän kaloreita ja enemmän ravintoaineita, mikä voi auttaa painonhallinnassa.

Alkalisen ruokavalion ruoka-aineet

Alkalinen ruokavalio suosii seuraavia ruoka-aineita:

 1. Vihannekset: erityisesti lehtivihannekset, kuten pinaatti, lehtikaali ja parsakaali.
 2. Hedelmät: kuten sitruunat, limetit, avokadot ja marjat.
 3. Pähkinät ja siemenet: kuten mantelit, chia-siemenet ja pellavansiemenet.
 4. Palkokasvit: kuten linssit, pavut ja kikherneet.
 5. Kasvipohjaiset proteiinit: kuten tofu ja tempeh.

Vältettävät ruoka-aineet

Alkalinen ruokavalio pyrkii välttämään seuraavia ruoka-aineita:

 • Liha ja lihatuotteet
 • Maitotuotteet
 • Jalostetut elintarvikkeet
 • Sokeri ja makeiset
 • Kofeiini ja alkoholi

Tieteellinen näkökulma

Vaikka alkalisen ruokavalion kannattajat väittävät, että se voi parantaa terveyttä monin tavoin, tieteellinen näyttö on toistaiseksi rajallista. Monet terveyshyödyt, joita ruokavalion kannattajat mainitsevat, voivat johtua yksinkertaisesti siitä, että ruokavalio sisältää runsaasti terveellisiä, ravintorikkaita ruokia. On tärkeää huomata, että keho säätelee pH-tasapainoaan erittäin tarkasti, ja ruokavalion vaikutus kehon pH-arvoon on todennäköisesti vähäinen.

Lisätietoa alkalisen ruokavalion tieteellisestä taustasta löytyy esimerkiksi seuraavista lähteistä:

Hei, olen Tapio Kauranen. Olen yrittäjä, koodari ja internet-markkinointiammattilainen. Perustin tämän sivuston, koska näin tarvetta suomalaisille ilmaisille saliohjelmille.

Kommentoi

Sinun täytyy kirjautua sisään kommentoidaksesi.

Harjoittelu, Kuntoilu, Liikunta, Terveys

Mitä eroa on aerobisen ja anaerobisen harjoittelun…

Hyvinvointi, Liikunta, Terveys

Kuinka paljon aikaa tulisi käyttää venyttelyyn: 10-30…

Kuntoilu, Painonhallinta, Terveys

Miten kuntosaliharjoittelu auttaa painonpudotuksessa?