Gluteeniton ruokavalio: Mitä syödä ja mitä välttää?

Gluteeniton ruokavalio on ruokavalio, joka sulkee pois gluteenia sisältävät viljat, kuten vehnän, ohran ja rukiin. Gluteeni on proteiini, joka voi aiheuttaa ongelmia tietyille ihmisille, erityisesti niille, joilla on keliakia, gluteeni-intoleranssi tai gluteeniherkkyys. Tässä artikkelissa käsittelemme gluteenittoman ruokavalion perusteita, sen hyötyjä ja haasteita sekä annamme vinkkejä gluteenittoman ruokavalion noudattamiseen.

Mikä on gluteeni?

Gluteeni on proteiini, jota löytyy vehnästä, ohrasta ja rukiista. Se antaa taikinalle sen joustavuuden ja auttaa leivonnaisia kohoamaan ja säilyttämään muotonsa. Gluteeni koostuu kahdesta pääproteiinityypistä: gliadiinista ja gluteniinista.

Kuka tarvitsee gluteenitonta ruokavaliota?

Gluteeniton ruokavalio on välttämätön seuraaville ryhmille:

 • Keliaakikot: Keliakia on autoimmuunisairaus, jossa gluteeni aiheuttaa immuunijärjestelmän hyökkäämisen ohutsuolen limakalvoa vastaan, mikä johtaa suolinukan vaurioitumiseen ja ravintoaineiden imeytymishäiriöihin.
 • Gluteeni-intoleranssista kärsivät: Gluteeni-intoleranssi, eli ei-keliakiainen gluteeniherkkyys, aiheuttaa oireita, kuten vatsakipua, turvotusta ja ripulia, mutta ei vaurioita suolinukkaa.
 • Vehnäallergikot: Vehnäallergia on immuunijärjestelmän reaktio vehnän proteiineihin, mukaan lukien gluteeni. Oireet voivat vaihdella lievästä vakavaan.

Gluteenittoman ruokavalion hyödyt

Gluteenittoman ruokavalion noudattaminen voi tuoda useita hyötyjä:

 1. Oireiden lievittyminen: Keliakiaa tai gluteeni-intoleranssia sairastavilla henkilöillä oireet, kuten vatsakipu, turvotus ja ripuli, voivat lievittyä tai hävitä kokonaan.
 2. Ravintoaineiden imeytymisen parantuminen: Keliakiaa sairastavilla suolinukan vaurioituminen voi estää ravintoaineiden imeytymistä. Gluteeniton ruokavalio auttaa suolinukkaa parantumaan, mikä parantaa ravintoaineiden imeytymistä.
 3. Yleisen hyvinvoinnin parantuminen: Monet gluteenitonta ruokavaliota noudattavat ihmiset raportoivat parantuneesta energiatasosta ja yleisestä hyvinvoinnista.

Haasteet gluteenittoman ruokavalion noudattamisessa

Vaikka gluteeniton ruokavalio voi tuoda monia hyötyjä, sen noudattaminen voi olla haastavaa:

 • Rajoitettu ruokavalio: Monet yleiset elintarvikkeet, kuten leipä, pasta ja monet valmisruoat, sisältävät gluteenia. Tämä voi rajoittaa ruokavalion monipuolisuutta.
 • Ravintoaineiden puutokset: Gluteenittomat tuotteet eivät aina ole ravitsemuksellisesti yhtä hyviä kuin niiden gluteenia sisältävät vastineet. On tärkeää varmistaa, että ruokavalio sisältää riittävästi kuitua, vitamiineja ja mineraaleja.
 • Kustannukset: Gluteenittomat tuotteet voivat olla kalliimpia kuin tavalliset elintarvikkeet.

Vinkkejä gluteenittoman ruokavalion noudattamiseen

Seuraavassa on muutamia vinkkejä gluteenittoman ruokavalion noudattamiseen:

 • Lue tuoteselosteet: Tarkista aina elintarvikkeiden tuoteselosteet varmistaaksesi, että ne eivät sisällä gluteenia.
 • Kokeile gluteenittomia viljoja: Gluteenittomia vaihtoehtoja ovat esimerkiksi riisi, maissi, tattari, kvinoa ja amarantti.
 • Valmista ruokaa itse: Itse valmistamalla voit varmistaa, että ruoka on gluteenitonta ja ravitsemuksellisesti tasapainoista.
 • Vältä ristikontaminaatiota: Pidä gluteenittomat ja gluteenia sisältävät elintarvikkeet erillään ja käytä erillisiä keittiövälineitä.

Lisätietoa

Lisätietoa gluteenittomasta ruokavaliosta löydät seuraavista lähteistä:

Hei, olen Tapio Kauranen. Olen yrittäjä, koodari ja internet-markkinointiammattilainen. Perustin tämän sivuston, koska näin tarvetta suomalaisille ilmaisille saliohjelmille.

Kommentoi

Sinun täytyy kirjautua sisään kommentoidaksesi.

Omnivorinen ruokavalio, Ravitsemus, Ruokavaliot

Kysymys: Mitkä ovat omnivoorisen ruokavalion hyödyt?

Ravitsemus, RAW-ruokavalio, Ruokavaliot

RAW-ruokavalion hyödyt: Mitä hyötyjä saat?

Ravitsemus, Ruokavaliot, Volumetrics-ruokavalio

Volumetrics-ruokavalion hyödyt: Laihdu ilman nälkää