Mitä tarkoittaa progressiivinen ylikuormitus: Tehokas treenimenetelmä

Progressiivinen ylikuormitus on keskeinen periaate voimaharjoittelussa ja kuntoilussa, joka tarkoittaa harjoittelun kuormituksen asteittaista lisäämistä ajan myötä. Tämä periaate on välttämätön lihasvoiman, kestävyyden ja lihasmassan kasvattamiseksi. Ilman progressiivista ylikuormitusta keho tottuu nykyiseen harjoittelutasoon, eikä kehitystä tapahdu.

Miten progressiivinen ylikuormitus toimii?

Progressiivinen ylikuormitus perustuu siihen, että keho sopeutuu vähitellen kasvavaan kuormitukseen. Tämä voidaan saavuttaa monin eri tavoin, kuten:

 • Painojen lisääminen: Yksi yleisimmistä tavoista on lisätä nostettavien painojen määrää. Esimerkiksi, jos nostat tällä hetkellä 50 kg penkkipunnerruksessa, voit lisätä painoa 2,5 kg viikoittain.
 • Toistojen lisääminen: Voit myös lisätä toistojen määrää samalla painolla. Jos teet tällä hetkellä 8 toistoa, voit pyrkiä tekemään 10 toistoa seuraavalla viikolla.
 • Settien lisääminen: Lisäämällä settien määrää voit myös lisätä kuormitusta. Jos teet tällä hetkellä 3 settiä, voit lisätä neljännen setin.
 • Harjoitusten monipuolistaminen: Uusien liikkeiden ja harjoitusten lisääminen voi myös auttaa kehoa sopeutumaan uusiin haasteisiin.
 • Lepoaikojen lyhentäminen: Lyhentämällä lepoaikoja settien välillä voit lisätä harjoituksen intensiteettiä.

Miksi progressiivinen ylikuormitus on tärkeää?

Progressiivinen ylikuormitus on tärkeää, koska se:

 1. Edistää lihaskasvua: Lihaskasvu tapahtuu, kun lihakset altistuvat suuremmalle kuormitukselle kuin mihin ne ovat tottuneet. Tämä aiheuttaa mikrovaurioita lihaskudoksessa, joka korjautuu ja kasvaa vahvemmaksi.
 2. Parantaa voimaa: Voiman lisääminen vaatii jatkuvaa kuormituksen kasvattamista. Ilman progressiivista ylikuormitusta voiman kehitys pysähtyy.
 3. Parantaa kestävyyttä: Kestävyysharjoittelussa, kuten juoksussa tai pyöräilyssä, kuormituksen asteittainen lisääminen parantaa sydän- ja verenkiertoelimistön kuntoa.
 4. Ehkäisee harjoittelun pysähtymistä: Ilman progressiivista ylikuormitusta keho tottuu nykyiseen harjoittelutasoon, mikä johtaa kehityksen pysähtymiseen.

Esimerkki progressiivisesta ylikuormituksesta

Oletetaan, että aloitat penkkipunnerruksen 50 kg painolla ja teet 3 settiä 8 toistoa. Voit käyttää seuraavaa suunnitelmaa progressiivisen ylikuormituksen toteuttamiseksi:

 • Viikko 1: 50 kg, 3 settiä, 8 toistoa
 • Viikko 2: 52,5 kg, 3 settiä, 8 toistoa
 • Viikko 3: 55 kg, 3 settiä, 8 toistoa
 • Viikko 4: 57,5 kg, 3 settiä, 8 toistoa

Tämä esimerkki osoittaa, kuinka voit asteittain lisätä painoa viikoittain saavuttaaksesi progressiivisen ylikuormituksen.

Lähteet

Lisätietoja progressiivisesta ylikuormituksesta voit lukea seuraavista lähteistä:

Verywell Fit: Progressive Overload
Healthline: What Is Progressive Overload?
Bodybuilding.com: Progressive Overload

Hei, olen Tapio Kauranen. Olen yrittäjä, koodari ja internet-markkinointiammattilainen. Perustin tämän sivuston, koska näin tarvetta suomalaisille ilmaisille saliohjelmille.

Kommentoi

Sinun täytyy kirjautua sisään kommentoidaksesi.

Hyvinvointi, Liikunta, Terveys

Kuinka paljon aikaa tulisi käyttää venyttelyyn: 10-30…

Kuntoilu, Painonhallinta, Terveys

Miten kuntosaliharjoittelu auttaa painonpudotuksessa?

Ajanvietto, Liikunta, Päivärytmi, Terveys

Onko parempi treenata aamulla vai illalla?: Riippuu…