Onko kuntosaliharjoittelu turvallista raskauden aikana?: Kyllä, tietyin ehdoin

Kuntosaliharjoittelu raskauden aikana on yleinen kysymys, joka herättää monia huolia ja kysymyksiä odottavien äitien keskuudessa. On tärkeää ymmärtää, että liikunta voi olla hyödyllistä sekä äidille että vauvalle, mutta on myös tärkeää noudattaa tiettyjä varotoimia ja kuunnella kehoa. Tässä artikkelissa käsittelemme kuntosaliharjoittelun turvallisuutta raskauden aikana ja annamme vinkkejä turvalliseen harjoitteluun.

Kuntosaliharjoittelun hyödyt raskauden aikana

Raskauden aikana liikunta voi tarjota monia etuja, kuten:

 • Parantunut kestävyys ja lihasvoima: Säännöllinen liikunta voi auttaa ylläpitämään ja parantamaan lihasvoimaa ja kestävyyttä, mikä voi helpottaa synnytystä ja nopeuttaa palautumista synnytyksen jälkeen.
 • Parempi mieliala: Liikunta vapauttaa endorfiineja, jotka voivat parantaa mielialaa ja vähentää stressiä.
 • Painonhallinta: Liikunta voi auttaa hallitsemaan painonnousua raskauden aikana.
 • Vähentynyt raskausajan vaivoja: Liikunta voi auttaa vähentämään selkäkipuja, ummetusta ja turvotusta.

Turvallisuusohjeet kuntosaliharjoitteluun raskauden aikana

Vaikka kuntosaliharjoittelu voi olla hyödyllistä, on tärkeää noudattaa tiettyjä varotoimia:

 1. Konsultoi lääkäriä: Ennen kuin aloitat tai jatkat kuntosaliharjoittelua raskauden aikana, on tärkeää keskustella lääkärin kanssa. Lääkäri voi antaa henkilökohtaisia suosituksia ja varmistaa, että liikunta on turvallista sinulle ja vauvallesi.
 2. Vältä raskaita nostoja: Raskauden aikana on suositeltavaa välttää raskaita nostoja ja keskittyä kevyempiin painoihin ja korkeampiin toistomääriin.
 3. Kuuntele kehoasi: On tärkeää kuunnella kehoasi ja lopettaa harjoittelu, jos tunnet kipua, huimausta tai muita epämukavuuksia.
 4. Vältä makuulla tehtäviä liikkeitä: Toisen ja kolmannen raskauskolmanneksen aikana on suositeltavaa välttää liikkeitä, jotka tehdään selinmakuulla, koska ne voivat vähentää verenkiertoa.
 5. Pidä huolta nesteytyksestä: Muista juoda riittävästi vettä ennen harjoittelua, sen aikana ja sen jälkeen.

Suositellut harjoitukset raskauden aikana

Seuraavat harjoitukset ovat yleensä turvallisia raskauden aikana, mutta muista aina kuunnella kehoasi ja tehdä tarvittavia muutoksia:

 • Kävely: Kävely on erinomainen matalan intensiteetin liikuntamuoto, joka sopii useimmille raskaana oleville naisille.
 • Vesiliikunta: Uinti ja vesiaerobic ovat hyviä vaihtoehtoja, koska vesi tukee kehoa ja vähentää nivelten rasitusta.
 • Jooga ja pilates: Nämä harjoitukset voivat parantaa joustavuutta ja vahvistaa lihaksia. On kuitenkin tärkeää valita raskaana oleville suunnatut tunnit.
 • Kevyet voimaharjoitukset: Voimaharjoitukset, kuten kyykyt, kevyet käsipainot ja vastuskuminauhat, voivat olla turvallisia, kunhan vältät raskaita nostoja ja kuuntelet kehoasi.

Yhteenveto

Kuntosaliharjoittelu voi olla turvallista ja hyödyllistä raskauden aikana, kunhan noudatat tiettyjä varotoimia ja kuuntelet kehoasi. On tärkeää keskustella lääkärin kanssa ennen harjoittelun aloittamista ja tehdä tarvittavia muutoksia harjoitusohjelmaan raskauden edetessä. Muista, että jokainen raskaus on ainutlaatuinen, joten on tärkeää löytää sinulle sopivat harjoitukset ja intensiteetti.

Lisätietoja kuntosaliharjoittelusta raskauden aikana voit lukea esimerkiksi Terveyskirjastosta ja THL:n sivuilta.

Hei, olen Tapio Kauranen. Olen yrittäjä, koodari ja internet-markkinointiammattilainen. Perustin tämän sivuston, koska näin tarvetta suomalaisille ilmaisille saliohjelmille.

Kommentoi

Sinun täytyy kirjautua sisään kommentoidaksesi.

Harjoittelu, Kuntoilu, Liikunta, Terveys

Mitä eroa on aerobisen ja anaerobisen harjoittelun…

Hyvinvointi, Liikunta, Terveys

Kuinka paljon aikaa tulisi käyttää venyttelyyn: 10-30…

Kuntoilu, Painonhallinta, Terveys

Miten kuntosaliharjoittelu auttaa painonpudotuksessa?